Namen vključitve šole v SŠS je bil predvsem zagotoviti več kvalitetnega sadja in zelenjave iz integrirane oziroma ekološke pridelave.
CILJI, KI JIH S SŠS ŽELIMO DOSEČI:
- Izobraževanje/ozaveščanje o sadju in zelenjavi ter njegovem pomenu za zdravje.
- Osveščenost učencev glede pomena uživanja sadja.
- Spremeniti odnos do sadja in zelenjave v pozitivni smeri.
- Redna in večja količina zaužitega sadja in zelenjave.
- Zagotovitev pomembnih vitaminov in mineralov, vlaknin v prehrani.
- Pridobitev bolj zdravih vzorcev prehranjevanja.
- Vplivati na kvaliteto učenčevih prehranjevalnih navad.
- Vsaj delno nadomestiti nezdravo hrano s sadjem in zelenjavo.
- Promocija lokalnega sadja in zelenjave.
- Možnost delitve sadja in zelenjave vsem učencem, tudi socialno šibkejšim. (zmanjševanje neenakosti med učenci).
- Spoznavanje različnih načinov pridelave sadja in zelenjave (integrirana, ekološka).
- Spodbujanje k pozitivnemu odnosu do narave in okolja.
- Kultura uživanja obrokov.
- Higiensko ravnanje s sadjem in zelenjavo.
- Preprečevanje debelosti in prekomerne telesne teže ter kronično nenalezljivih bolezni.
- Preprečevati prehranjevalnih motenje in ozavestiti učence o njihovih posledicah.
- Preprečiti ”kar neke” shujševalne diete.
NAČIN RAZDELJEVANJA SADJA:
Sadje se bo delilo ob sredah, po četrti šolski uri za učence od 1. do 5. razreda in po peti uri za učence od 6. do 9. razreda.