Namen vključitve šole v SŠS je bil predvsem zagotoviti več kvalitetnega sadja in zelenjave iz integrirane oziroma ekološke pridelave.
CILJI, KI JIH S SŠS ŽELIMO DOSEČI:
- Izobraževanje/ozaveščanje o sadju in zelenjavi ter njegovem pomenu za zdravje.
- Osveščenost učencev glede pomena uživanja sadja.
- Spremeniti odnos do sadja in zelenjave v pozitivni smeri.
- Redna in večja količina zaužitega sadja in zelenjave.
- Zagotovitev pomembnih vitaminov in mineralov, vlaknin v prehrani.
- Pridobitev bolj zdravih vzorcev prehranjevanja.
- Vplivati na kvaliteto učenčevih prehranjevalnih navad.
- Vsaj delno nadomestiti nezdravo hrano s sadjem in zelenjavo.
- Promocija lokalnega sadja in zelenjave.
- Možnost delitve sadja in zelenjave vsem učencem, tudi socialno šibkejšim. (zmanjševanje neenakosti med učenci).
- Spoznavanje različnih načinov pridelave sadja in zelenjave (integrirana, ekološka).
- Spodbujanje k pozitivnemu odnosu do narave in okolja.
- Kultura uživanja obrokov.
- Higiensko ravnanje s sadjem in zelenjavo.
- Preprečevanje debelosti in prekomerne telesne teže ter kronično nenalezljivih bolezni.
- Preprečevati prehranjevalnih motenje in ozavestiti učence o njihovih posledicah.
- Preprečiti ”kar neke” shujševalne diete.
NAČIN RAZDELJEVANJA SADJA:
Sadje se bo delilo ob sredah, po četrti šolski uri za učence od 1. do 5. razreda in po peti uri za učence od 6. do 9. razreda.
SADJE oz. ZELENJAVA bo na voljo na zgornjih hodnikih šole.
Vodji sheme šolskega sadja: Nataša ŠTUHEC in Darko RAČNIK