Skoči na glavno vsebino
+386 (0)2 88 79 700

Rastem s knjigo

Tudi v šolskem letu 2023/24 poteka nacionalni projekt spodbujanja bralne kulture »Rastem s knjigo – izvirno slovensko mladinsko leposlovno delo vsakemu sedmošolcu«, ki ga izvaja Javna agencija za knjigo RS v sodelovanju s splošnimi knjižnicami, slovenskimi osnovnimi šolami, osnovnimi šolami s prilagojenim programom, zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami in zamejskimi osnovnimi šolami. Prispela poročila splošnih knjižnic in odzivi vseh vpletenih kažejo na uspešno izvedbo projekta tudi v tem letu.

Cilji nacionalnega projekta »Rastem s knjigo OŠ« so:

  • spodbujanje dostopnosti kakovostne in izvirne slovenske mladinske leposlovne literature;
  • promocija vrhunskih domačih ustvarjalcev mladinskega leposlovja; spodbujanje motivacije za branje pri šolarjih in njihovega obiskovanja splošnih knjižnic;
  • motivacija založnikov k večjemu vključevanju sodobnih slovenskih piscev v založniške programe za mladino ter povečevanje deleža izdanega izvirnega slovenskega mladinskega leposlovja.

Začetki izvajanja projekta »Rastem s knjigo OŠ« segajo v šolsko leto 2006/2007, ko so z njegovim izvajanjem pričeli na Ministrstvu za kulturo. V šolskem letu 2009/2010 je prišel projekt v okvire delovanja Javne agencije za knjigo (JAK). Z vsakoletnim in kontinuiranim izvajanjem projekta, ki je vezan na šolsko in ne koledarsko leto, želimo šolarje motivirati k branju slovenskih (domačih) avtorjev mladinskega leposlovja in spodbuditi njihovo obiskovanje splošnih knjižnic.

 

mag. Urška Samec,

koordinatorka projekta

 

Dostopnost