V torek, 8. 10. 2024, smo z učenci razredne stopnje izvedli naravoslovni dan v Lovrencu na Pohorju. Z avtobusom smo se odpeljali do Kulturnega doma, kjer nas je prijazno pričakala ga. Špela in nam opisala delavnici. Razdelili smo se v dve skupini in se odpravili na delo. Ogledali smo si pajštvo, kjer so se sušila jabolka. Jabolka smo pomagali rezati in jih pripravili za sušenje, imeli smo degustacijo suhega sadja in lov na skriti zaklad. V drugem delu nas je ga. Špela povabila v pekarno St. Lorenz. Tam smo spoznali g. Gregorja, ki nam je predstavil kako se pripravi testo za kruh. Ogledali smo si peč Ikarus, pekarsko šamotna peč s paro. Kot pravi g. Gregor, so hlebci kruha, ki se spečejo v njej nekaj posebnega. Vsak hlebec je zlat, dišeč, plod trdega dela, ne samo njih, pač pa tudi kmeta, ki je žito posejal, mlinarja, ki je žito ločil in zmlel v moko, ki je ni daleč naokoli. Tudi mi smo si spekli vsak svojo žemljico. Žemlje so bile mehke s hrustljavo skorjico in smo jih z užitkom pojedli. Pogostili so nas tudi z domačim bezgovim sokom z malinami in jagodami.