Skoči na glavno vsebino
+386 (0)2 88 79 700

23. april je svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Avtorska pravica je pravica, ki pripada avtorju že samo s tem, da je ustvaril neko delo. Avtorjevega dela ne sme uporabljati ali se pod njega podpisati nihče drug. Slovenija je ena redkih evropskih držav, ki praznik knjige praznuje cel teden.

23. april je svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Avtorska pravica je pravica, ki pripada avtorju že samo s tem, da je ustvaril neko delo. Avtorjevega dela ne sme uporabljati ali se pod njega podpisati nihče drug.

V Sloveniji svetovni dan knjige praznujemo pod geslom »podarimo knjigo«, na ta dan pa se vse bolj uveljavlja podarjanje knjig. Poleg tega se 23. aprila odvije Noč knjige, ko potekajo številni kulturni dogodki, ki spodbujajo branje in kupovanje knjig. Slovenija je ena redkih evropskih držav, ki praznik knjige praznuje cel teden.

Tudi na naši šoli smo se priključili k praznovanju knjige. Prebrali smo knjigo z naslovom Nekaj črnega, ki nam jo je v ta namen podarila organizacija Amnesty International.

O čem piše Iranec Reza Dalvand v Nekaj črnega?

Jutro je in gozd žari v čudovitih barvah. O! Na jasi leži neka čudna črna reč. Od vsepovsod prihajajo živali in se sprašujejo, kaj neki bi to lahko bilo. Je leopard izgubil eno svojih lis? Je to košček zvezde? Kaj pa, če je zmajevo jajce? Vznemirjene živali ugibajo, kaj neki je ta črna reč, in v gozdu nastane prava zmešnjava.

Dostopnost